10 Tips Ini Pesakit Kencing Manis Kena Buat Sebelum Pergi Melancong

10 Tips Ini Pesakit Kencing Manis Kena Buat Sebelum Pergi Melancong

Jika anda seorang pesakit kencing manis dan ingin melancong maka anda kena buat persedian yang rapi sebelum memulakan perjalanan.

Adalah tidak sama persediaan orang sihat berbanding orang yang mempunyai penyakit yang memerlukan anda makan ubat setiap hari.

Oleh itu 10 tips ini mungkin boleh dijadikan panduan awal untuk anda melakukan persediaan sebelum pergi melancong.

1.Buat pemeriksaan dengan doktor anda sekurang-kurangnya seminggu sebelum anda akan pergi melancong supaya untuk memastikan keadaan dan tahap kencing manis anda dalam keadaan  terkawal.

Sekiranya anda perlu melakukan penstabilan, sebulan akan memberi anda masa yang cukup. Bulan yang sama harus membiarkan badan anda tenang setelah melakukan suntikan imunisasi yang diperlukan, jadi dapatkannya pada masa yang sama.

2. Dapatkan surat pengesahan daripada doktor anda yang mengesahkan bahawa anda memang ada menghidapai masalah kencing manis.

Senaraikan segala ubat, alat pemeriksaan paras gula,  dan segala bekalan yang mesti anda bawa. Ini adalah bagi persediaan jika apa apa masalah berlaku di luar negara nanti.

3. Juga dapatkan preskripsi untuk insulin atau ubat diabetes anda yang lain. Walaupun anda mempunyai cukup jarum suntik, tali pinggang dan ubat untuk sepanjang perjalanan anda, ada baiknya anda mempunyai preskripsi sekiranya anda kehilangannya,, mereka akan menjadi rosak kerana keadaan cuaca yang melampau, atau perjalanan anda berlangsung lebih lama daripada yang asal terancang.

4. Selain itu juga jangan lupa juga bawa kad pemeriksaan kesihatan anda bersama. Dalam kad tersebut ada semua laporan berkaitan tahap kesihatan anda yang dilaporkn oleh doctor yang memeriksa anda.

5. Belajar menyatakan keperluan kencing manis tertentu dalam bahasa tempatan ataupun semestinya anda kena tahu dalam penggunaan Bahasa Inggeris secara umum. Nanti kalau apa apa berlaku senang untuk anda gunakan istilah istilah yang sesuai bagi menerangkan berkaitan penyakit kencing manis.

Ataupun untuk lebih mudah lagi sediakan bersama anda kad bercetak ataupun buku berkaitan kencing manis dan hanya perlu menunjukkan apa yang ingin anda katakan. Namun sekarang penggunaan telepon pintar mampu membantu anda di mana sahaja.

6. Bawa ubat ubatan dan bekalan sekurang-kurangnya dua kali lebih banyak daripada penggunaan biasa selama ini. Masukkan separuh ke dalam beg pakaian anda, dan separuh lagi di dalam beg khas yang mudah untuk anda capai dan buka bila bila masa sahaja bila perlu.

7. Bawa bekas tertutup yang mengandungi gula-gula atau tablet glukosa sekiranya makanan tidak teratur menjadikan gula darah anda turun terlalu rendah. Bekas bekalan anda juga harus mengandungi makanan ringan kecemasan, seperti coklat, biskut, buah dan sebagainya. Sekiranya anda mesti menunggu terlalu lama di antara waktu makan, maka anda boleh dulu apa yang ada dalam bekas ini semasa dalam perjalanan.

8. Insulin boleh kehilangan kekuatannya pada suhu yang melampau, jadi bawa bekalan anda, serta pil dan ubat lain, ke dalam beg yang kedap udara dan tahan suhu.

9. Pastikan bawa pembalut dan krim pertolongan cemas atau kotak kecemasan. Anda juga perlu memakai kasut berjalan yang selesa bagi menjaga kaki anda. Kaki anda perlu keselesaan dan perlu dijaga supaya dapat mengelakkan kaki anda daripada mudah terkena jangkitan, luka dan sebagainya.

10. Semasa dalam percutian, periksa tahap gula dalam darah anda lebih kerap daripada biasa. Banyak faktor yang boleh menyebabkan berlaku perubahan paras gula perubahan suhu dan zon waktu. Pemeriksaan lebih kerap semasa perjalanan dapat membantu anda lebih bersedia setiap masa.

Dengan adanya persedian rapi sebelum anda pergi melancong sekurang kurangnya dapat meminimumkan risiko jika apa berlaku benda yang tak seputnya semasa percutian anda.

Walaupun anda mempunyai penyakit kencing manis ianya tidak menghalang anda untuk melancong dan bercuti seperti orang lain.

Scroll to Top